Made in IttHUN - Ivanka

Design beton burkolat

Fő a stílus: az esti bulihoz szerezz be egy kis retikült Ivánkáéktól! A szetted persze úgy lesz tökéletes, ha beton burkolatot is választasz hozzá.

Ha a magyar designról van szó kerek e világon, akkor elsők között Ivánkáék fognak az emberek eszébe jutni. Joggal, hiszen gyakran szerepelnek szakmai kiállításokon és díjakat is bezsebeltek már, így a külföldi sajtó figyelmét is kivívták maguknak.

De kik is ők? Egy házaspár: Ivánka Katalin (a retikül tervezője) és Ivánka András, akik felismerték az anyagban rejlő lehetőségeket és rehabilitálták a betont idehaza. Az első darabok 2003-ban születtek és 2009-ben már sikerrel debütáltak Milánóban a “Seeyou” (designer páros: Kucsera-Maurer) kortárs sírkővel.

Design beton burkolat

Ja, nem erre gondoltam, amikor a bevezetőben a tökéletes szettről írtam. A sírkőnek még nincs itt az ideje, mindenesetre a téma újszerű a design világában.

A rehabilitáció sikeres volt, hiszen a hazai közönség előítélete megváltozott a betonnal szemben. Sohasem csináltak fából vaskarikát, mindig felvállalták, hogy milyen anyaggal dolgoznak. Azonban a beton felhasználási területeinek határait igencsak feszegetik, de így újabb és újabb zseniális darabok kerülnek ki design műhelyükből. A teljesség igénye nélkül megemlítenék egy-kettőt, hiszen palettájuk és ügyfélkörük igen széles.

Sok lakásban találkozhatsz az általuk készített konyhapulttal, lépcsővel, kézmosóval, zuhanytálcával, asztallal és virág kaspóval. Sok üzletben (Bang Olufsen Store, Levi Strauss, Heaven Store, stb.) és étteremben (Tom George Italiano Restaurant, stb.) hagyták ott kezük nyomát és megvalósult ötleteiket. A Gulliver nevű projektjüknek Gyöngyös volt a helyszíne, de meg”zen”esítettek egy másik kertet is, és náluk a hangfalak sem maradtak betonon kívül.

Hidd el szerethető ez az anyag, hiszen igen ellenálló a környezeti hatásokkal szemben és időtálló is, mindemellett változatos struktúrákat és felületeket lehet általuk létrehozni. Sokan vádolják a betont, hogy hideg és rideg. Ez így van, de jól színezhető és ha melegebb színben választjuk akkor máris javítottunk ezeken a tulajdonságain. A másik megoldás, hogy meleg hatású anyagokkal (fával, textilekkel) párosítjuk az enteriőrben.

Az egyik személyes kedvencem az Orto Living Covering padló és fal burkoló rendszer amelynek tervezője Balázs Kriszta. A beton és a moha, az élő és élettelen anyagok nagy találkozása, de helyettem inkább beszéljenek a képek.

Design beton burkolat

Design beton burkolat

Na milyen? Hát nekem még mindig tetszik.

A másik burkolat, amit jó szívvel ajánlok: Faster (tervezője Ivánka András), amit használhatsz beltérben és kültérben, falon és padlón egyaránt. A külső és belső teret jól össze lehet kötni, ha kint a teraszt és bent a padlót is ezzel burkoltatod le. A színekből bőséges a választék, így hagyva teret kreativitásodnak és játékosságodnak. Ráadásul a falra is felfuttathatod. Ha nem vagy magadban biztos, kérd szakember segítségét!

Design beton burkolat

Design beton burkolat

A termék palettájuk azonban itt nem tért véget, érdemes hozzájuk ellátogatni.