Egy régi ház új élete

Felújított görög ház modern enteriőr

Hol volt, hol nem volt, volt egy pompás házikó a Saronic öbölben fekvő Piraeusban.

Ez a rezidencia eredetileg egy 310 m2 neoklasszikus épület volt, ahol egy francia tanácsos élt. De teltek múltak az évek, a régi fények megkoptak, a szépség is megfakult, bár erről már nem szokás a mesélni. De hol a happy-end? Természetesen az sem maradhat el, hiszen megérkezett Stella Konstantinidis a görög építész - az ASKarhitect társalapítója - és újragondolta az épületet. A felújítás végeredménye: 4 szint és penthouse. A munka során nagy figyelmet szenteltek a történelmi értékek és szerkezetek megmentésére. A régi udvar megtartása különösen fontos volt, mert - ahogy az építész mondja - “az udvar a ház tüdeje“. Az udvarra azonban már a mai designt képviselő Magis kültéri Chair_One bútorokat választottak. A végeredmény jó példája a régi és új találkozásának.

Felújított görög ház udvar

A belső falakat lebontották és helyette tolóajtós, rugalmas falakkal tették mobilissá az életteret a négy fős család számára. A lépcsőház is megőrizte régi pompáját.

Felújított görög ház modern lépcsőház

Több helyiségnél megtartották az eredeti csempézett padlót.

Felújított görög ház modern enteriőr

A végeredmény azonban nem egy poros, álságos enteriőr lett, hanem friss és időtálló, amit modern design bútorok kiválasztásával érnek el. A belső terekben a falak színe fehér, ami a görögöknél nem ritka. A nyílászárok a legtöbb helyen színesek, itt például szürke színűek, amitől mi magyarok gyakran idegenkedünk. Pedig ugye hogy nem rossz?

Felújított görög ház modern enteriőr

Arne Jacobsen Egg fotele nagyon sok térben megállja a helyét (itt is), ráadásul kényelmes.

Felújított görög ház modern fotel

Felújított görög ház modern enteriőr

A konyha - középen konyhaszigettel - letisztult kialakítású. Fehérsége még jobban hangsúlyozza a tisztaságot, a bárszékek pedig már ismerősek lehetnek az udvarról. Oldalt a beépített szekrény sok dolgot elrejt a szemek elől, ezzel elősegítve a rend érzetét.

Felújított görög ház modern konyha enteriőr

Felújított görög ház modern konyha enteriőr

A hálószobák funkcionálisak: franciaágy éjjeliszekrényekkel. A falakat képek díszítik. A fürdőszoba intimitását, pedig Puppy kutya őrzi.

Felújított görög ház modern hálószoba enteriőr

Felújított görög ház modern hálószoba enteriőr

Végezetül vessünk egy pillantást a felső szintre! A nagy ablakfelületeknek köszönhetően ömlik be a fény (de vajon nincs túl meleg így nyáron?), a fehér szófákat színes párnákkal teszik élettelivé, ha pedig a családtagok elfáradnak, akkor szürke Vitra székekben ringatózhatnak. Esténként szívesen borozgatnék a felső teraszon az olajfák mellett!

Felújított görög ház modern enteriőr

Felújított görög ház modern enteriőr

Felújított görög ház modern tetőterasz