Made in ittHUN - Füleky borászat

Füleky borászat legjobb ipari épület

Ismét magyar lett az év épülete ipari építészet kategóriában. A Füleky borászat évszázados kő épületébe az Építész Stúdió lehelt új életet.

Tokaj hegy tövében, Bodrogkeresztúron épült a képeken látható borászat Félix Zsolt és Fialovszky Tamás tervezésében. A helyszínen található eredeti ház lebontása azonban váratlan fordulatot hozott, amire a felek így emlékeznek vissza:

"Volt egyszer egy kőház. Az idő már eljárt felette, korábbi lakói kiköltöztek, sokáig lakatlanul, magányosan állt a templom tövében. Jött egy ember aki megvette, hogy új házat építsen. A régit el kellett bontani."

"A kopott külső erős kőfalakat rejtett magában. Az új, éles szemű gazda észrevette ezt és elkezdte finoman lebontani mindazt, ami nem volt helyénvaló, és elkezdte építeni mindazt, amit ő elképzelt, szintén kőből."

"Az új kőtömb hozzásímul a többszázéves formához, de határozottan jelenik meg a régi folytatásaként. A közös kőtető egybeforrasztotta a múltat és a jelent. Kő mellett kő, egy régi házból új élet születik."

Füleky borászat legjobb ipari épület

Füleky borászat legjobb ipari épület

Fotó: Erhardt Gyula