Kék ház + kék enteriőr

Kék ház enteriőr

Mi történik azonban, ha csupán ezt a színt és árnyalatait használjuk fel egy belső tér kialakítása során anélkül, hogy egyéb színnel kevernénk?

Egy osztrák építész, Peter Kaschnig festékszóróval kívül-belül kékre pingált egy házat, hogy próbaképpen megvizsgálja milyen lehet egy egyszínű környezetben élni.

Kék ház nappali enteriőr

A kísérlet megdöbbentő eredménnyel zárult. A helyszínt meglátogató emberek többsége néhány percnél tovább nem bírt a ház belsejében tartózkodni. Akik fél órát eltöltöttek az enteriőrben, azoknak a térérzékelése drámaian lecsökkent. A egyszínű színek ugyanis egybeolvasztják a felületeket, ezzel eltűnnek a fókuszpontok és a tájékozódás rendkívül nehézzé válik. Kaschnig – aki saját bevallása szerint azért indította el a projektet, hogy az emberek megtapasztalják a színek erejét – egyszerre mintegy 12 órát töltött el a házban. Utána még sokáig kék foltok jelentek meg a szeme előtt.

Kék ház nappali enteriőr

Kék ház pince enteriőr

Kék ház étkező enteriőr

A kísérlet kimutatta, hogy a kék szín önmagában, rendkívül zavarólag hat az emberi pszichére. A házat azóta már le is rombolták

Kék ház lerombolása

A kék enteriőr képek mindenki számára egyöntetűen zavaróak. De vajon mi a helyzet egy fehér színű enteriőr esetében?