Csak semmi cicoma!

Lakás felújítás tippek

Így fest egy műemlék lakás letisztult korszerűsítése Amszterdamban.

A holland építész Laura Álvarez modernizált egy kétszintes lakást Amszterdamban. Az épület műemlékké van nyilvánítva, tudjuk ezek az átalakítások mindig macerásak. A felújítás célja, hogy a régi, sötét, klausztrofóbiát okozó, szűkös tereket felváltsa a világosság, nyitottság, rendezettség, úgy hogy megtartsa a régi épület speciális elemeit.

A 70 m2 közösségi tér a földszinten kapott helyet. Ez egy nyitott tér, ami magába foglalja az étkezőt, a konyhát, a nappalit. A könnyűszerkezetes acél lépcső elválasztja a főzés és az étkezés színterét. Vigyázat, a lépcső részegeknek, kisgyereknek nem ajánlott! Az ablakok előtt helyezkedik el a több funkciós pad. Színe szürkére festett tölgy, rajta ücsörögve remek látvány tárul Amszterdam csatornáira, valamint egyben remek tároló hely is. A nappali szekcióban kapott helyet a szófa, amelynek mind a színe mind a formája belesimul a letisztult enteriőrbe. A dohányzó asztalt Piet Hein EEK-től választották, amely hulladék fából készült. Ez a Waste Coffe Cube névre hallgató asztalka további ülő alkalmatosságokat rejt magában, bár ezek kényeme kérdéses a számomra.

Lakás felújítási tippek

Diófa tolóajtó ad lehetőséget az előszoba és a lakótér elválasztására. A tulajdonosok szabadidejükben gyakran szorgoskodnak a konyhában. Ennek megfelelően a tervezés folyamán nagy gondot fordítottak a funkcionális kialakítására, hogy a főzés során minden konyhai berendezés kézre álljon. A keret nélküli ajtók és a párkánymentes ablakok hozzájárulnak a letisztult enteriőrhöz.

Az emeleten található a hálószoba és a vendégszoba. A két helység között kapott helyet a fürdőszoba. A tárolást is a felső szinten oldották meg egy 11 m hosszú beépített szekrénnyel, ami sok mindent el tud rejteni. A bambusz padló a meleg érzetet biztosítja odafent. A régi fagerendák pedig a múltat idézik ebben a mai enteriőrben.

Lakás felújítás tippek

Lakás felújítás tippek

Lakás felújítás tippek

Lakás felújítás tippek

Lakás felújítás tippek

Lakás felújítás tippek

Lakás felújítás tippek

Lakás felújítás tippek

Fotók: Ewout Huibers

Az alaprajz:

Lakás felújítás tippek