A színválasztás és a személyiség típusok kapcsolata

Kísérletek azt is bizonyítják, hogy nincsen olyan színek, amik minden embernek egyaránt tetszenének. Egy adott szín preferenciájából tehát nehéz lenne bármilyen következtetést levonni a kísérleti alany személyiségével kapcsolatban. McManus, a londoni egyetem pszichológia professzorának vizsgálatai alapján 6-7 alapszínezetből álló különböző világosságú és telítettségű harmóniák alapján már kapcsolatot fedezhetünk fel a színválasztás és a személyiség között.

színválasztás és a személyiség típusok

Olyan emberek, akiknek akiknek a fenti képen látható közepes telítettségű, világos és meleg színezetekből összeállított (kissé a sárga felé húzó) harmónia tetszik, azok általában életvidámak, nyitottak, szórakoztatóak és kedvelik a társaságot. Eszesek és könnyen kommunikálnak, ugyanakkor nem szeretnek leragadni mélyenszántó eszmecserékben.

színválasztás és a személyiség típusok

Velük szemben az alacsonyabb telítettségű, közepesen világos, hideg színezetekből összeállított (kissé a kék felé húzó, fekete helyett szürkét tartalmazó) színharmóniát kedvelők nyugodtak, összeszedettek, diplomatikusak, érzékenyek, és nem szeretik magukat előtérbe helyezni.

színválasztás és a személyiség típusok

A harmadik csoportba a nagy telítettségű, vegyes világosság értékű és még az első csoportnál is több sárga színezetet tartalmazó harmóniák tartoznak. Azokat az embereket, akik ezeket jelölték meg, általában mélyen foglalkoztatják az emberi természet bugyrai, és mindig is szeretnék tudni, hogy a dolgok miért olyanok amilyenek. Ők azok akik lépten-nyomon orvosolni szeretnék a problémákat.

színválasztás és a személyiség típusok

Az igen nagy telítettségű, nagyon világos vagy nagyon sötét, kék felé húzó, hidegebb színezetet tartalmazó, igen kontrasztos harmóniák kedvelői általában erős jelenléttel bíró emberek. Tartalmas személyiségek és gyakran nagyon karizmatikusak is.

Természetesen minden ember egyedi, és ezek a rövid leírások inkább alaptípusokra vonatkoznak.